ŽUPAN IVAN CELJAK I SURADNICI POSJETILI NEUROPSIHIJATRIJSKU BOLNICU DR. IVAN BARBOT POPOVAČA I PREDSTAVILI NOVA ULAGANJA

ŽUPAN IVAN CELJAK I SURADNICI POSJETILI NEUROPSIHIJATRIJSKU BOLNICU DR. IVAN BARBOT POPOVAČA I PREDSTAVILI NOVA ULAGANJA

U petak 12.04.2024. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, mag.iur. u pratnji svojih suradnika posjetio je NEUROPSIHIJATRIJSKU BOLNICU DR. IVAN BARBOT POPOVAČA. Uz nazočnost ravnateljice prim. Marine Kovač, dr.med. i članova Upravnog vijeća bolnice u prostoru ispred Zavoda za forenzičku psihijatriju pozdravio je prisutne, svima čestitao na predanom radu i ostvarenim uspjesima te su predstavljeni novi projekti od nacionalnog interesa čija provedba uskoro počinje.

Radi se o projektu „Energetska obnova zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju NEUROPSIHIJATRIJSKE BOLNICE DR. IVAN BARBOT POPOVAČA na adresi Jelengradska 1, Popovača“ ukupne vrijednosti 3.196.534,41€ koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Kako je rekla ravnateljica prim. Marina Kovač, dr.med. radi se o projektu čiji je cilj provođenje dubinske energetske obnove koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od 56,70% i uštedom primarne energije od 72,35%. Između ostalog, predviđene su sljedeće mjere energetske obnove: sanacija vanjske ovojnice, sanacija krovova, zamjena vanjske stolarije novom sa sigurnosnim staklima i bravama, zamjena dotrajalih plinskih kotlova i opreme u kotlovnici, ugradnja solarnih panela, ugradnja elemenata pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti te ugradnja elemenata zelene infrastrukture i punionica za automobile. Cjelovita rješenja uštede energije dugoročno smanjuju troškove te povećavaju kvalitetu i udobnost boravka u zgradi uz pozitivan utjecaj na okoliš.

Drugi veliki projekt koji je predstavljen je Adaptacija i dogradnja dva postojeća objekta na lokaciji Ravnik, izgradnja sportske dvorane i vanjskog igrališta te Izgradnja poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju. Radi se o projektu od nacionalnog interesa za čiju provedbu je Vlada Republike Hrvatske osigurala financijska sredstva u državnom proračunu. Adaptacijom i opremanjem objekata osigurati će se uvjeti za organizaciju i djelatnost dječje i adolescentne psihijatrije stacionarnog tipa te na taj način dati podrška Sisačko-moslavačkoj županiji za unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite djece i adolescenata sa poremećajima mentalnog zdravlja. Realizacijom projekta osigurati će se 8 kreveta dječje i adolescentne forenzike, 17 kreveta dječje i adolescentne psihijatrije i 10 stolica dnevne bolnice. Provedbom projekta čija vrijednost se procijenjuje na oko 5.500.000,00€ Bolnici će se dati značajna uloga u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.

Nakon toga je organiziran obilazak radova na zgradi Odjela za gerontopsihijatriju gdje je u tijeku provedba projekta Izgradnja dizala za osobe smanjene pokretljivosti vrijednosti 261.102,06€. Provedbom projekta znatno će se poboljšati kvaliteta usluge pacijentima, ali i olakšati rad medicinskog osoblja. Radovi su započeli izgradnjom pristupne ceste koja će omogućiti pristup sanitetskim vozilima do dizala, nakon čega je postavljen konstrukcijski dio dizala. Građevinski radovi su u završnoj fazi, slijedi postavljanje staklenih površina te ugradnja dizala i završno uređenje okoliša. Projekt se u potpunosti financira iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.