10.10. - SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

10.10. - SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada.
Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo stoga je danas prilika za ljude i zajednice da se ujedine oko teme „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“ s ciljem unapređenja znanja, podizanja svijesti i pokretanja akcija koje promiču i štite mentalno zdravlje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i prije pandemije COVID-19 bolesti procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem. Posljednjih nekoliko godina ostavilo je posljedice na mentalno zdravlje cijele populacije, a procjenjuje se da na svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih bolesti. Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, važno je posvetiti mu pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim.

Mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče i dobro rade te doprinose svojoj zajednici.

Djelatnici NEUROPSIHIJATRIJSKE BOLNICE DR. IVAN BARBOT POPOVAČA Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježili su održavanjem stručnih predavanja. Teme predavanja: Tjeskoba, Maja Tkalčević, dr. med., Slušajmo se međusobno, Ana Pavelić Tremac, dr. sc. klinički psiholog, Stigmatizacija osoba s duševnim smetnjama, Marko Pongrac, mag. soc. rada, i Prevencija i promocija mentalnog zdravlja, Danijela Čukelj, mag. med. techn.

Obilježavanje dana mentalnog zdravlja nije samo manifestacija, već i prilika za edukaciju koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih izazova.