14. STUDENI SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

14. STUDENI SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

#Ako ne sada, kada ?

Mjesec studeni – mjesec obilježavanja svjesnosti o šećernoj bolesti, te ujedno ove, 2021. godine obilježavanje 100 godina od otkrića inzulina.

U neizvjesnom smo i iznimno teškom vremenu kad se povećava broj oboljelih osoba od COVID-19 te smo, nažalost, u nemogućnosti održati javnozdravstvene akcije kojima bismo obilježili značajan da u godini – 14. studeni - Svjetski dan šećerne bolesti.

Kako je šećerna bolest veliki javnozdravstveni problem, te je bitno osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma, kao i usvajanje zdravih životnih navika, Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je kampanju - # POKRENI SE.

Cilj je educirati i apelirati kako je sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti; tihog ubojice novog doba, koja može izazvati teške kronične komplikacije koje smanjuju kvalitetu života i životni vijek.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. - 2023. godine je dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom AKO NE SADA, KADA?
Od velike je važnosti preuzeti kontrolu u svoje ruke i učiniti dobro za sebe i svoje zdravlje !

Sve do kraja 2019. godine, kada bi se raspravljalo o pandemijama svjetskih razmjera, bile su to pretilost, arterijska hipertenzija te dijabetes – pandemije bolesti nastalih kao posljedica modernog načina života.
Početkom 2020. godine one su pale u drugi plan pojavom virusa SARS–CoV –2 koji se velikom brzinom proširio svijetom i uzrokovao globalnu zdravstvenu krizu.

Iznimno je važno imati dobru regulaciju glikemije i njezinu vrijednost držati pod kontrolom redovitim uzimanjem terapije, pridržavanjem dijabetičke prehrane i redovitom tjelesnom aktivnošću (80% osoba sa šećernom bolesti imaju prekomjernu tjelesnu težinu i pretili su).

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je 310 tisuća registriranih oboljelih od šećerne bolesti. No, mnogi ni ne znaju da u sebi nose ovu kroničnu nezaraznu bolest, pa je brojka zasigurno daleko veća. Procjenjuje se da je gotovo 500 tisuća oboljelih u Hrvatskoj.
Zbog pandemije COVID-19 stanje je još i gore, jer mnogi nisu obavili liječničke preglede i redovite kontrole.

Stoga, preuzmi na vrijeme brigu za svoje zdravlje !