Dnevna bolnica za osobe s pretilošću

Voditelj dnevne bolnice: Maja Škarić, dr.med., specijalist psihijatar
Kontakt podaci:
Dnevna bolnica: 044/569-218, mobitel: 091/1508-809
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Pretilost (debljina) jedan je od vodećih zdravstvenih izazova modernog vremena; problem koja zadire u sve fizičke, psihičke i socijalne aspekte čovjeka.

Osobe sa pretilošću izložene su pritiscima modernog društva koji ideal ljepote vidi u vitkoj liniji, što vodi do toga da osoba što je teža smatra da vrijedi manje.

Isprobavanje raznih dijeta dovede do gubitka određenog broja kilograma, no budući da su obrasci ponašanja ostali isti, kilogrami se vrate putem poznatog jo-jo efekta.

Promjenom životnog stila i navika, povećanjem svjesnosti svojih emocija i okidača koji nas potiču da prekomjerno jedemo, ali i prihvaćanjem sebe i svog tijela u svakom obliku dovest će do neizbježnog trajnog gubitka kilograma.

Dnevno bolnički program liječenja provodi multidisciplinarni tim u sastavu: psihijatar, psiholog, medicinska sestra, fizioterapeut, nutricionist, radni terapeut, sportski terapeut.

Liječenje se provodi po strukturiranom programu koji uključuje individualnu i grupnu psihoterapiju, psihofarmakoterapiju, nutricionističko savjetovanje, fizioterapijsku procjenu, radno-okupacionu terapiju i rekreativnu terapiju, psihoedukativnu grupu, tehnike opuštanja i relaksacije (mindfullness, autogeni trening) te terapiju plesom I pokretom.

Dnevna bolnica je namijenjena:

-osobama sa pretilošću (BMI > 30)
-osobama sa prekomjernom tjelesnom težinom( BMI >25) kod kojih su prisutni komorbiditeti povezani sa povećanim kardiovaskularnim rizikom: dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemija…
-tjelesno i intelektualno kompetentnim osobama jer ne uključuje bolničko ležanje.

Dnevna bolnica za liječenje osoba sa pretilošću, kao samostalna ustrojstvena jedinica, nalazi se u prijemnoj zgradi na prvom katu- uz lift.

Indikaciju za liječenje pacijenata u Dnevnoj bolnici određuje liječnik psihijatar na ambulantnom pregledu. Potrebno se naručiti mailom ili telefonom uz uputnicu za pregled.

Liječnik psihijatar postavlja dijagnozu te s pacijentom razvija plan liječenja koji se onda provodi u suradnji sa ostalim članovima tima.

Terapijski ciljevi su višestruki i uključuju od prepoznavanja okidača koji potiču prekomjerno jedenje, usvajanje zdravih navika i aktivnog životnog stila, upoznavanje prehrambenih namirnica i njihove zdrave primjene, do stjecanja boljeg uvida u sebe, poticanja socijalnih vještina i osobnog rasta.