Komemoracija povodom smrti dr. Josipa Vuletina 09.12.2021.

Komemoracija za Josipa Vuletina, dr. med. spec. psihijatar

S tugom smo primili vijest da nas je u subotu, 4. prosinca 2021. godine u 77. godini života napustio Josip Vuletin, dr. med., specijalist psihijatar, naš dragi kolega, dugogodišnji zaposlenik i bivši ravnatelj Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača.

Uz zvuke Šibenske balade i prigodne fotografije započeo je komemorativni skup kojim smo se prisjetili profesionalnog puta našeg kolege, liječnika i psihijatra, dugogodisnjeg zaposlenika i ravnatelja koji je ovu ustanovu vodio u dva mandata.

O liku i djelu dr Josipa Vuletina govorila je ravnateljica prim. Marina Kovač, dr. med., a prigodnim riječima skupu se obratio i dr. Željko Hrabar, predsjednik Stručnog vijeća i član Upravnog vijeća bolnice.

Josip Vuletin, dr.med. specijalist psihijatar rođen je 22. listopada 1945. godine u Šibeniku.
Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 30.prosinca 1970. godine.
U Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača zaposlio se 2.kolovoza 1976. godine. Specijalizaciju iz psihijatrije započeo je 26. listopada 1977. godine, a specijalistički ispit je položio 24.veljače 1981. godine. Nakon završene specijalizacije radio je kao rukovoditelj na I-A, IV odjelu, a najveći dio radnog vijeka je radio kao rukovoditelj na Odjelu za neuroze i granična stanja, gdje se kao psihoterapeut bavio liječenjem hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, odakle i odlazi u zasluženu mirovinu.

U Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača bio je ravnatelj u dva mandata od 15.ožujka 1991. do 1.siječnja 1995. i od 3.siječnja 1999. do 30. lipnja 2002. godine te je obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja za medicinsku djelatnost (1995.-1999.).

Ravnatelj Vuletin će ostati zapamćen po požrtvovnom radu i vođenju bolnice u teškim i turbulentnim vremenima Domovinskog rata i liječenju hrvatskih branitelja , članova njihovih obitelji i drugih ratnih stradalnika koji su zatražili stručnu pomoć u našoj bolnici.

Zaslužan je za bolničku organizaciju rada po modelu ratne bolnice koja je uz redovne primila je stotine psihijatrijskih pacijenata iz ratom izravno zahvaćenih bolnica ( Pakraca , Mostara i Jakeša) . Uz rad u ustanovi, osoblje je bilo u redovima HV kao vojnici ili u sanitetu na području Hrvatske Dubice, Jasenovca, Novske, Kutine i dr. Osim rada sa psihijatrijskim bolesnicima, preveniralo se i liječilo psihičke reakcije u izvanrednim uvjetima, radilo se s prognanim i izbjeglim osobama u bolnici, u prognaničkim naseljima te ustanovama u kojima su liječeni i rehabilitirani ranjenici.

Marljivo je prikupljao donacije, posebno se isticala suradnja s kolegama iz Njemačke , pa je tako pristigla donacija sanitetskog vozila, itekako potrebnog u tom ratnom periodu.

Dr. Vuletin uvodi u bolnici Trajnu edukaciju za psihoterapeute ( liječnike ) i Balintove grupe za medicinske sestre/tehničare pod ingerencijom Instituta za grupnu analizu, čiji edukatori
( prof. dr. Eduard Klain, prof.dr Rudolf Gregurek i sur.) dolaze održavati edukaciju u modulima u bolnici.
Svoja iskustva u radu s pacijentima dr Viletin rado je prenosio mlađim kolegama i kolegicama.
Bio je mentor mnogim specijalizantima naše bolnice. Danas dio njih radi u bolnici, a drugi su svoj prefesionalni put nastavili u psihijatrijskim bolnicama i odjelima u Zagrebu i šire.

Implementirao je u našoj ustanovi informatički bolnički sustava i svi se rado sjetimo naših prvih informatičkih radionica za rad s računalom.
Sudjelovao je na brojnim stručnim skupovima i seminarima, simpozijima iz psihoterapiji .
Volio je svoj rodni Šibenik, a Popovača i Moslavina su mu bile drugi dom, rado je s obitelji boravio na obiteljskom imanju u Podbrđu, nadomak bolnice.

Lik i djelo Joška Vuletina ostaje zauvijek zapisano u povijesti naše bolnice , i u našim sjećanjima koje prenosimo na mlađe kolege i kolegice .

Ispraćaj pokojnika održat će se 10.12.2021. godine (petak) u 12:40 sati na groblju MIROGOJ - KREMATORIJ VELIKA DVORANA.

Počivao u miru Božjem!