OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG DANA ŠEĆERNE BOLESTI

OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG DANA ŠEĆERNE BOLESTI

Uz Svjetski dan šećerene bolesti koji svake godine obilježavamo 14.11. prema odluci Hrvatskog sabora iz 2022. o proglašenju 14. svibnja „Hrvatskim danom šećerne bolesti „ ove godine, 14.svibnja, treću godinu zaredom u Hrvatskoj obilježavamo i Hrvatski dan šećerne bolesti.

Hrvatski dan šećerne bolesti posvećen je svim oboljelima, njihovim obiteljima, te zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su direktno i indirektno uključeni u proces liječenja ove kronične bolesti, ali i svima onima koji promjenom svojih stilova života mogu utjecati na to da šećernu bolest izbjegnu ili je barem odgode neko vrijeme, a u slučaju da se je ona ipak razvila, da ju na vrijeme otkriju.

Povodom obilježavanja, Irena Ištvanić Vuger, dr. med., specijalist internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije održala je predavanje na temu „Kako postići ciljne vrijednosti šećera u krvi i spriječiti razvoj komplikacija šećerne bolesti ? „ .

Tijekom predavanja poseban naglasak je stavljen i na predijabetes kao rizični čimbenik za nastanak šećerne bolesti. Predijabetes je stanje u kojem se šećerna bolest još može spriječiti ili odgoditi promjenom životnih navika, među kojima su ključni gubitak viška kilograma, tjelesna aktivnost najmanje 30 min dnevno (ili 3x 10 minuta dnevno) i pravilna uravnotežena prehrana ( povećanje unosa povrća , a smanjene unosa šećera i alkohola).

Nakon predavanja svi zainteresirani sudionici mogli su u sklopu javnozdravstvene akcije besplatno procijeniti svoj rizik za razvoj šećerne bolesti, izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi, tjelesnu težinu, visinu i indeks tjelesne mase te dobiti besplatna savjetovanja o pravilnoj prehrani i promijeniti štetnih životnih navika u zdrav stil življenja.

Hvala svima koji su nam se pridružili u obilježavanju Hrvatskog dana šećerne bolesti za naše bolje i zdravije sutra.