„ŠIRENJEM ZNANJA O EPILEPSIJI, RUŠIMO PREDRASUDE!”

„ŠIRENJEM ZNANJA O EPILEPSIJI, RUŠIMO PREDRASUDE!”

Od epilepsije diljem svijeta boluje više od 70 milijuna ljudi. Prvi simptomi najčešće se pojavljuju u ranoj životnoj dobi, a osobe koje imaju epileptičke napadaje nerijetko su stigmatizirane u društvu. Iako su se stavovi prema osobama s epilepsijama poboljšali tijekom godina, za mnoge osobe s epilepsijom stigma i dalje negativno utječe na njihovu psihološku dobrobit i kvalitetu života.

Ljubičasti dan je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača, u suradnji sa Osnovnom školom Zorke Sever i Veleučilištem Ivanić – Grad, organizirala je javnozdravstvenu akciju pod nazivom LJUBIČASTI TJEDAN od 20. - 27. OŽUJKA 2023.g.

Ovakvim akcijama borimo se protiv predrasuda te je cilj ove akcije bio provesti edukaciju djece i odraslih čime utječemo na promjene stavova društva.

Dana 21. i 24. ožujka, Josipa Kurtović, mag.med.techn., pred., Alen Breček, mag.med.techn., pred. (Veleučilište Ivanić – Grad) u suradnji s Marinom Međimurec Ćupić (OŠ Zorke Sever), održali su edukaciju djece od prvih do četvrtih razreda u područnim školama – Osekovu, Voloderu, Donjoj Gračenici, Gornjoj Gračenici te u matičnoj školi.

27. ožujka, u Knjižnici i čitaonici Popovača, Mario Botica, dr.med., spec.psih., održao je predavanje pod nazivom „Epilepsija – stigma prošlosti”. Tom prigodom okupljene je pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, Marina Međimurec Ćupić ispred OŠ Zorke Sever, dekan doc. dr. sc. Mile Marinčić ispred Veleučilišta Ivanić - Grad te ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač, dr.med. Predavanju je nazočio i g. Mato Fofić, predsjednik Županijske skupštine.